Smarta medicinska textilier revolutionerar sjukvården

Electrodress - funktionell avslappning av spastiska musklerTextila blodkärl, kläder som mäter hjärtaktivitet och en helkroppsdräkt som ökar rörligheten hos rörelsehindrade barn är exempel på projekt som är på väg att bli verklighet. Genom användning av nya och smarta textilier inom medicin skapas nya möjligheter för sjukvården. Nu samarbetar Smart Textiles och MedTech West i ett nytt kompetenscentrum för att stärka utvecklingen inom området.

Inom det nystartade samarbetet pågår ett flertal projekt som syftar till förenklingar och kostnadsbesparingar; en enklare vårdprocess för både patient och vårdpersonal och därmed en mer kostnadseffektiv behandling.

– Framtiden innebär stora utmaningar för all hälso- och sjukvård. Enorma krav kommer att ställas för att öka både finansiering och andel anställda i vård och omsorg. Det enskilt viktigaste sättet att lösa ekvationen är ett bättre samarbete inom akademi, vård och näringsliv, säger Jan Eriksson, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och fortsätter:

– MedTech West och Smart Textiles är ett exempel på ett sådant samarbetsinitiativ. Genom det ökade samarbetet bidrar man till ökad och snabbare utveckling av tekniska lösningar för bättre vård som ska minska de totala kostnaderna och behovet av personalinsatser.

Bilden: Electrodress – funktionell avslappning av spastiska muskler. Dräkten har utvecklats av Inerventions AB i samarbete med Smart Textiles och hjälper barn med rörelsehinder att öka rörligheten. Plagget stimulerar reflexsystemet och får spastiska, stela och värkande muskler att slappna av.

Therese Rosenblad, Kommunikatör