Konst på vägen

Foto: Amanda BlennbornSommaren närmar sig med stormsteg, nä det blev fel, låt oss i stället säga solsteg, det låter betydligt bättre, och därmed en efterlängtad semester för många, med möjlighet att vila upp sig och njuta av nya intressanta upplevelser. Många av oss kommer att tillbringa en del timmar ute på de svenska vägarna på väg till sommarstugor, utflyktsmål eller släktingar. Även om det svenska landskapet kan vara nog så vackert, så är det aldrig fel med att försöka hinna med några konstupplevelser längs vägen.

Det finns ju museer, konsthallar och gallerier utspridda lite varstans i vårt land, men det finns också exempel på speciella vägsträckor där man har samlat eller har gjort konst speciellt för platsen. Det första exemplet som jag kommer att tänka på är ”Konstvägen 7 älvar” som går från Holmsund vid kusten i öster och korsar Sverige till Borgafjäll i väster. Totalt rör det sig om en vägsträcka på drygt 35 mil, där det längs vägen finns 11 konstverk utplacerade i landskapet. Det är en känd skara konstnärer som medverkat i projektet. Du kan börja din konstresa vid den exakta positionen ”Plats Nord 63 ° 40,´8 Ost 20 ° 20,´6” som också är namnet på Mats Caldeborgs konstverk längst ute i Holmsund hamn. Från Holmsund kan du bege dig Vännäs där Ulf Rollofs placerat sin ”Eldsoffa”, en värmande installation när kvällssolen kryper ner bakom grantopparna. Inte långt därifrån har Kent Karlsson skapat en ”Hägring” ute på en myr bestående av en kyrka i sprucken glas. Om du sedan snabbt förflyttar dig inåt landet, till Åsele-trakten så dyker Anna Karin Furunes hyllning till ”Nybyggarkvinnan” upp som en skulptur och ännu längre västerut, nästan i slutet av resan finner du Monika Larsen Dennis skulptur ”Återkallelse” som blickar ut över Ormsjön i Dorotea kommun. Mer information om de övriga konstverken, samt kartor hittar du på ”Konstvägen sju älvars” hemsida: http://www.konstvagen.se/

Väljer du att förlägga din semester i vårt lands sydliga delar, snarare än i de norra, så finns det naturligtvis också här en hel del att titta på. Malmö stad har till exempel en konstguide på adress http://www.malmo.se/konstguide med information om alla offentliga utsmyckningar i staden. Du behöver nu inte stanna i Malmö utan kan ta kustvägen mot Trelleborg, där du finner Axel Ebbes konsthall, sedan kan du åka till Ystads Konstmuseum, och sedan vidare österut mot Kabusa konsthall och därefter upp till Tomelilla Konsthall, för att sedan återvända ut till kustvägen mot Simrishamn och Galleri Valfisken, för att slutligen nå Kristianstads konsthall framåt kvällen. På Skånes turistråds hemsida under adressen www.skane.se/kultur/ hittar du kartor och information som du behöver för att planera din resa i Skånes konstlandskap. Skåne är ju som bekant också känt för sina konstrundor som äger rum runt påsktid. Det finns en hel del konstnärer som har sina ateljéer öppna med försäljning även under sommaren. Konstrundornas hemsidor kan därför vara en bra utgångspunkt för att kontrollera om det finns några gallerier eller ateljéer i närheten av din färdväg. De tre största konstrundorna hittar du på följande adresser:

  • Västra Skåne: http://www.vskg.se/
  • Sydvästra Skåne: http://www.ksv.m.se/
  • Mittskåne: http://www.konstrundan.com/

Nu kanske du hade tänkt dig att ta en tur längs västkusten och följer då E6an från Malmö och norrut. När du kommer upp mot Halland börjar det bli dags för en konstpaus, vilket också är namnet på en hemsida (www.konstpaus.net) med information om konstupplevelser från Laholm till Kungsbacka. Kanske stannar du till vid Teckningsmuseet i Laholm, som är det enda i sitt slag i Norden, eller kanske vid Mjellby Konstmuseum och tittar på Halmstadsgruppens målningar. Sedan fortsätter E6an förbi Göteborg och om du vill kan du följa den ändå till vårt grannland. Kring Göteborg och norrut finns det dock en hel del konstinstitutioner och sevärdheter som gör det värt att stanna kvar i landet. Man har till och med samlat dem i en bok med titeln ”E6 Art Konstguide” som kom ut förra året. Det är en behändig liten guide som presenterar ett 60-tal institutioner i anslutning till E6an. En del besöksmål kräver en lite längre avstickare från huvudvägen, men det kan vara väl värt att bege sig ut till den Bohuslänska kusten och besöka konstpärlor som Nordiska Akvarellmuseet och Wågermanska konsthallen. I guiden presenteras varje institution med färgbild, kort text och informationsruta med öppettider, adress, vägbeskrivning, om det finns café eller restaurang etc. Priset för guiden är överkomligt, runt 20 kr kostar den ute i bokhandeln och har ett behändigt format som passar i handväskan eller handsfacket, så det är en prisvärd investering om du har tänkt dig att resa längs E6:an i sommar.

Den som bestämmer sig för att semestra i huvudstaden lär inte ha några problem att finna information om stadens utbud av konst, men jag skulle ändå vilja rekommendera en utställning för de riktigt varma sommardagarna då man helst skulle vilja kryp in en kall grotta under jorden. Stockholms tunnelbana erbjuder inte bara behaglig svalka när solen står som högst utan betraktas också som världen längsta konstutställning. Det finns runt 110 km tunnelbana under Stockholm markyta och ett 140-tal konstnärer har medverkat till att utsmyckat de olika stationerna, från Siri Dekert till Carl Fredrik Reuterswärd. På SLs hemsida http://www.sl.se/kultur/ hittar du mer information om konsten i tunnelbana. Till skillnad från många statliga museer så måste du dock i många fall lösa en färdbiljett för att se konsten i Stockholms tunnelbana, men det kan det vara värt.

För den som inte är bilburen utan snarare vattenburen, så kanske sommarens äventyr bestå av en båtresa längs Göta Kanal. Även här har man satsat på att skapa konstverk längs färdvägen och på hemsidan http://www.visionervidvatten.se/ finner du information om alla sevärdheterna. ”Visioner vid vattnet” startade 2002 med målsättning att skapa Östergötlands största sammanhängande konstprojekt i naturen längs Göta Kanal. Vid Bergs slussar hittar du t ex Kent Karlssons skulptur ”Dubbelgångare” och Eva Fornåås har uppfört en ”Rabbit Crossing” i Söderköping. Det och mycket annat kan du njuta av i konstväg om du väljer att korsa Sverige via vattenvägen.

Naturligtvis kan man inte få med alla spännande utflyktsmål och konstupplevelser som finns i det svenska landskapet i en sådan här artikel. Förutom de redan nämnda hemsidorna så kan jag därför nämna några startpunkter som Kulturarv Sverige, www.svensktkulturarv.com/, övergripande kulturnät som www.Kultur1.se och lokala kulturnät som i finns i t ex Östergötland, Gävleborg, Göteborg där det finns mer att läsa om olika utflyktsmål och sevärdheter. Sedan kan jag rekommendera te x Eniro som har mycket användbara kartor och satellitbilder och möjlighet att få detaljerade vägbeskrivningar till de olika utflyktsmål, så du inte åker vilse på vägen. När du väl har planerat klart din sommarsemester framför datorn återstår bara för mig att önska dig en trevlig resa!

 

Mathias Jansson, Skribent