Nämforsen

Hon kniper ihop ögonen, hårt och länge. Vattnet brusar och virvlar omkring henne, kläderna blir våta. Det stänker vattendroppar i ansiktet och i håret.

NämforsenHon sitter på en klippa mitt ute i forsen. Långt, långt borta bakom det kraftfulla vattenljudet kan hon förnimma, men inte höra, röster. De skriker högt till varandra. Sedan tystnar de. Det hörs mummel, entonigt men musikaliskt sångliknande. Jag ser, fast jag inte ser, hur jägarna står runt en älg, eller är det flera, det syns inte tydligt. Det ser ut som de ber om ursäkt for att de tog djurens liv. Vända mot dem bugar männen och tackar. Lovar att deras ande ska leva kvar på platsen i all evighet.

Hon följer med handen älgens ristade former på klippan, även människor med fångstredskap.

Någon andas nära! En frän luktpust når näsan! En axel som snuddar vid hennes axel. En ristare! Hon, som är jag, tittar upp!

Där satt jag på Laxön i Nämforsen. Det virvlade inget vatten längre. Ändå kände jag mig förflyttad i tid och rum! Ristningarna visar att här har varit en betydande plats för fångstmännen under stenålder och bronsålder. Här finns blandningsristningar d.v.s. både av nordskandinavisk vilttyp och sydskandinavisk skeppstyp. De är sannolikt av samma ålder. Det betyder att det förekommit ett livligt handelsutbyte. De äldsta ristningarna tror man är omkring 5.000 år.

Jag kan tänka mig att de kom i båt, olika stammar från båda håll om forsen. De träffades, bytte varor, hade fest, kanske till och med bröllop. Säkert träffades de på en bestämd tid på året och att de sedan återkom samma tid år efter år.

Mellan 4000-3000 f.Kr. var det ett maritimt klimat. Här fanns ek, alm, hassel, al och tall som sakta drog sig tillbaka.

3000-500 f.Kr. ändrades klimatet till kontinentalt och svalare än tidigare. Från ca 1000-talet f.Kr. breder granen ut sig från norr.

Ca. 4000 talet f.Kr stod havsytan 75m över nuvarande nivå. Nämforsen mynnade då ut i en havsvik. Landhöjningen fortsatte och efter hand tillkom nya ristningar.

År 2005 Hade jag och en annan konstnärinna var sin utställning på Österåsen i Ångermanland. Där var jag i lite mer än två veckor.

NämforsenÖsteråsen ligger inte långt från Nämforsen. Jag åkte till forsen så ofta jag kunde. Det var en otrolig upplevelse!

Jag var också inne på museet i Sollefteå, skaffade mig så mycket information jag kunde. Köpte böcker som jag läste på kvällarna. Österåsen har också ett bibliotek som jag utnyttjade.

Jag har målat flera tavlor från forsen, här är två:

”Ett motiv med två jägare en med en yxa i handen, en hund, en lax och en älg med böjda framben och en tavla med älg, kalv och jägare”.

Österåsen är ett Spa med en vidunderlig utsikt över älvdalen.

Här finns en otrolig fin konstsamling med bl.a: Prins Eugen, Albin Amelin, Erik Hallström, Stig Åkervall, Gideon Börje och många, många fler. Jag är också representerad där nu och det är jag stolt över!

Det finns många byggnader på området och i en av dem ligger en stor ateljé som vi fick vara i så mycke vi ville. Det låter som en dröm men är faktiskt sant!

Kjerstin Krantz, Konstnär