Från ingenting till något helt nytt

Jag heter Andrea Femerstrand, jag är nu 24 år och frilansar som illustratör och concept artist. Har hittils jobbat på ett gäng projekt, bland annat barnböcker, tidningar, 3D animerade filmer, TV- serier och reklam.

Jag har målat i princip hela mitt liv. Det började med en lekramsa i stil med ”öga, öga, näsa mun” som mina föräldrar brukade leka med mig samtidigt som de, med hjälp av ramsan, lärde mig rita en streckgubbe (hur gammal kunde ja har varit, två år?).

Andrea FemerstrandSedan dess har tecknandet alltid varit något naturligt för mig, jag har alltid älskat att rita och måla. Hemma, på dagis, i skolan, i skolböckerna på skolbänken(hehe). Framför allt djur och natur. Dagdrömmare som jag, och som säkert många andra är.

Förr målade jag mycket i olja, akvarell, akryl.
Nuförtiden målar jag allt för hand digitalt i datorn. Jag skyller på tid- och platsbrist, men jag hoppas att jag får tillfälle att måla mer traditionellt på duk snart igen.

Fördelen med datorn är ju däremot att jag kan jobba varsomhelst, man kan inte släpa med sig en ateljé på samma sätt. Jag reser en hel del(då jag frilansar som illustratör och concept artist) och då är det perfekt med min laptop och ritplatta, sitta och kladda plus att man har en fin utsikt utanför fönstret. Det är faktiskt rätt rogivande.
En stor del av mina egna illustrationer är gjorda just under mina resor.

537_1980166642_sample_theMighty_AndreaFemerstrandJag är självlärd, blev bättre genom att teckna och försöka bli bättre varje dag. Försöka lista ut hur andra gjorde, hur saker ser ut i verkligheten, lära mig om ljus och färg.

Jag skulle nog beskriva min personliga stil som smått mörk men sagolik, med en lite komisk twist. Jag gillar att måla lättsamma karaktärer och bilder som får folk att le eller kanske tom skratta till när de kollar.
Många tycker att mina bilder lutar sig mer åt fantasy-känslan, och det håller jag med om(trots att det tog ett tag för mig att inse och erkänna det), jag tycker det är en rätt faschinerande tanke, ”fantasy möter verkligheten”, och att kunna skapa något nytt rakt ur tomma intet. Göra något icke-existerande så pass trovärdigt att man vill kunna ta på det.

Jag hittar min inspiration främst från olika sorters musik, djur och natur och filmer. Kanske livserfarenheter, andras konst.. Och nostalgi!
Barnslighet känns lite underskattat nuförtiden..

Mitt syfte är väl främst att en dag kunna göra så stort intryck som möjligt med hjälp av min konst, och förhoppningsvis vara en inspiration för andra på ett eller annat sätt, stora som små.

Andrea Femerstrand, Konstnär