Frihet är när fantasin inte känner några gränser

Rolf Lembke i Hultsjö någon mil söder om småländska Sävsjö, är en mästare på att sätta fantasin i rörelse med sina bilder. I sitt skapande tar han med betraktaren in i sin fängslande och mångfacetterade bildvärld stadd i ständig utveckling.

Rolf LembkeKonstintresset kom mycket tidigt och redan vid 15 års ålder började Lembke på Konstfackskolan i Stockholm där han studerade i fem år.

Frihet är för Lembke att ha tid till nya visioner och utmaningar, pröva på nya tekniker och uttryckssätt, våga sätta nya mål när som helst i livet. ”Har man satt ett mål för vad man vill åstadkomma använder man ofta sin tid klokare”, deklarerar han.
Dessa har varierat och ett var att nå bra resultat som idrottsutövare, (1956 blev han vald till Solnas bäste idrottsman). Att få studera på Konstfack och att få arbeta i New York var också två viktiga mål för att inte tala om att starta och driva egen verksamhet inom reklam och marknadsföring.

Efter Konstfackskolan och ett par år på reklambyråer i Stockholm blev han erbjuden jobb som grafisk designer och formgivare i New York. Tre år senare startade Rolf Lembke tillsammans med en arbetskamrat en reklambyrå i Stockholm som med åren öppnade kontor både i New York, London, Amsterdam och Helsingfors. I början av 1980-talet flyttade han med sin familj till London där han också fick möjlighet att återuppta sitt intresse för grafik med studier på West Dean Colleges.

Efter åtta år i England flyttade familjen tillbaka till Sverige, närmare bestämt till Nyköping där man startade ett grafikgalleri. Ett mycket bra beslut vilket innebar att här öppnades en arena för många av våra duktigaste grafiker och målare som med tiden också blev goda vänner till familjen. Första utställare blev Ruth Goldman följd av Arnold Hagström, Antje Nilsson, Anders Österlin, Lizzie- Olsson-Arle, Peter Dahl, Nils Kölare, Torsten Renqvist, Madeleine Pyk och många många flera…

Alla dessa utställare och möten med konstnärerna blev till en fantastisk kunskaps- och inspirationskälla för Rolf Lembke som nu på allvar kunde börja ägna sig åt sin konst. Han etablerade ett samarbete med (3)Screen i Malmö där han fortfarande producerar sin Serigrafi.

Efter fem år i Nyköping bosatte sig Lembke med hustru Irene i Hultsjö gamla prästgård där ett nytt galleri genast inreddes och många av de gamla vännerna och konstnärer fick en ny mötesplats. Lembke fick därmed en ateljé och kortare väg till Malmö och Serigrafiverkstan.

Och man kan säga att Rolf Lembke återvände till sina rötter, farmodern var nämligen från Småland.

Göran Engström, Kulturredaktör på Smålands-Tidningen