Tranan flyger högt

Restaurangen grundades av Erik Lindén som drev restaurangen till 1959. Därefter tog hans dotter över, Marie-Louise Öhrn, som skötte Tranan ända fram till 1983, då lokalen köptes och renoverades av PG Nilsson. Våren 2005 togs Tranan över av nuvarande ägare och köksmästare – Mac Donald Lundgren.

Efter en längre tid utomlands och sista månaderna i New York var det dags för hemfärd, på planet serverades kontinental mat, men jag längtar småländska isterband. ( Isterband lär vara den enda genuint svenska korvsorten utan motsvarighet i andra länder. )

En god vän, tillika kock har alltid sagt att bästa Isterbanden i Stockholm serveras på Restaurang Tranan, jag ville äta smålands nationalrätt med Beska droppar och en kall öl.

SAS planet landar smidigt, en timmes väntan på bagage, mycket hungrig.

Taxi! Odenplan – Nästa!

Barmästare Peter Björklund

De rutiga dukarna och den lite rustika inredningen gör att jag genast känner mig hemmastadd.

Jag har inte beställt bord,- frågar hovmästarinnan om jag kan äta en bit mat, – alla bord är bokade, trevligt, ej snorkigt frågar hon om jag kan tänka mig sitta vid baren – klart jag kan.

Jag sätter mig ned och börjar skriva, jag tänker en öl skulle smaka, Barmästare Peter Björklund läser mina tankar, och jag serveras en.

En tallrik med välstekt Isterband och stuvad potatis presenteras, alla condiments finns med, rödbetor, senap etc. Jag njuter…

Personalen är smidig och arbetsglädje råder, flickorna i västar och slipsar rör sig som i dans.

Restaurang Tranan en kvarterskrog med gemytlig atmosfär där köket erbjuder vällagad svensk husmanskost.

Betyget blir: 5 av 5 tallrikar

5 tallrikar har Operakällan och Wedholm’s Fisk in Stockholm, Restaurang Grill, Wallers Krog, Hotel Grands Veranda Stockholm, Grand i Lund, Buhres Fisk Kivik.

Hans Alexander Gerlanius, Chefredaktör