Sveriges bästa minne 2012

Sveriges bästa minne 2012

Årets SM i Minne blev en stor succé. Nya svenska rekord noterades i alla tävlingens tio grenar. Vinnare blev lärarstudenten Jonas von Essen från Göteborg, i sin första minnestävling någonsin. Han tog därmed även hem priset ”Årets Nykomling”. På hedrande andraplats kom också en debutant – Marwin Wallonius från Enskede och tredjeplatsen knep den trefaldige mästaren Mattias Ribbing från Stockholm.

Jonas von Essen stod för inte mindre än 7 nya svenska rekord, varav ett rekord delades med Mattias Ribbing. Bland annat memorerade Jonas 624 (tidigare rekord 384) binära tal på 5 minuter. Marwin Wallonius slog nya rekord i grenarna ”15 minuter siffror” då han lyckades komma ihåg 560 (342) siffror och ”Speed Cards”, då han memorerade en hel kortlek på 1 minut och 65 hundradelar (60,65 sek). Mattias förbättrade sitt eget svenska rekord i ”fem minuter ord” då han memorerade 63 (tidigare 55) ord.

Till helgens SM i Minne och Swedish Memory Open på Bok och Bibliotek i Göteborg kom 17 deltagare från sex olika länder (Sverige, Norge, Danmark, Italien, Mongoliet och Indien). Den yngsta deltagaren – Adriana – var bara tio år och kommer från Fjärås utanför Göteborg.

”Det har varit en fantastisk tävling och prestationerna har varit i världsklass. Sverige har nu genom Jonas en minnesmästare som placerat sig på 18:e plats i världen. Det har kommit ny kraft i sporten och nu har vi ett landslag värt namnet. I december åker vi till London för att delta i VM i minne. Det ser vi alla verkligen fram emot,” kommenterar Idriz ”Minnet” Zogaj, nöjd ordförande i Svenska Minnesförbundet.

”Jag började inte träna på minnesteknikerna förrän under sommarlovet, men då var det intensivt och med siktet inställt på tävlingen SM i minne. Min bästa gren är abstrakta bilder, jag tycker det är roligast eftersom man inte kan förbereda sig på samma sätt utan det gäller att ha fantasi. Jag studerar ju till lärare och ser stor nytta i minnesträning för skolans räkning. Det kommer jag att jobba vidare med,” säger Jonas von Essen, Sveriges bästa minne 2012.

Resultat från 2012 års SM i Minne:

Jonas von Essen (5424 poäng)
Marwin Wallonius (4027 poäng)
Mattias Ribbing (3690 poäng)
Vinnare av Swedish Memory Open (SMO) – Ola Kåre Risa, Norge

De nya svenska rekorden

63 (55) Ord på 5 min – Mattias Ribbing
624 (384) Binära tal på 5 min – Jonas von Essen
37 (33) Ansikten och namn på 5 min – Jonas von Essen och Mattias Ribbing
560 (342) Siffror på 15 minuter – Marwin Wallonius
208 (167) Kort (4 hela kortlekar) på 10 min – Jonas von Essen
240 (168) Siffror på 5 min – Jonas von Essen
291 (173) Abstrakta bilder på 15 min – Jonas von Essen
70 (29) Historiska datum på 5 min – Jonas von Essen
52 (36) Talade siffror – Jonas von Essen
1 hel kortlek memorerades på 1 minut 65 hundradelar (60,65 sek) – Marwin Wallonius
(gamla rekordet = 78,42 sek)

Axel Eriksson, Redaktör