Carl Kylberg. Med färgen bortom ytan-Thielska Galleriet

18 juni – 25 september 2016

Carl Kylberg (1878-1952) Den danska kusten. 1943, olja på duk . Utställningen: Med färgen bortom ytan

Carl Kylberg (1878-1952) Den danska kusten. 1943, olja på duk . Utställningen: Med färgen bortom ytan

Svepande penseldrag och vibrerande färger utmärker Carl Kylbergs (1878-1952) målningar med landskap, figurscener och stilleben. Måleriet kombinerades med ett andligt sökande som ger hans verk ett existentiellt djup. Konstverkens upplösta former debatterades både i konstvärlden och i politiken. Utställningen visar delar av Kylbergs hela produktion, från de tidiga målningarna och skämtteckningarna från 1910-talet, barnböckerna och de mer färgstarka 20-talsmålningarna till de välkända klassiska motiven från 1930- och 40-talen.

Det tog tid innan Kylberg fick ett genombrott hos en bredare publik, men sedan 1930-talet tillhör han portalfigurerna i 1900-talets svenska konsthistoria. Utställningen lyfter fram konstnärsrollen och sätter in hans målningar i tidsandan före, under och efter andra världskriget. Bland annat visas målningen Uppbrottet (1935) som blev föremål för en riktig konstskandal där regeringen anklagades för censur, och ett Självporträtt (1903) i jugendstil som sällan visats tidigare.
Ernest Thiel slutade samla på konst efter att samlingarna såldes till svenska staten 1924. År 1937 tillfrågades Thiel i Nya Dagligt Allehanda, vad han tyckte om den senaste tidens moderna konst. Thiel svarade att han nyligen hade besökt Carl Kylbergs utställning på Konstakademien i Stockholm: ” – det var som en uppenbarelse. Den svenska konsten befinner sig i glädjande utveckling…” Thiel köpte aldrig in konst av Kylberg, men det finns paralleller mellan konstnärens andlighet och Ernest Thiels intresse för livsåskådning och filosofi.

Carl Kylberg (1878-1952) Hemkomsten,1938. Olja på duk. Utställningen: Med färgen bortom ytan

Carl Kylberg (1878-1952) Hemkomsten,1938. Olja på duk. Utställningen: Med färgen bortom ytan

Kylbergs ständiga självrannsakan och sökande efter mening bortom de materiella värdena känns aktuell än idag. Med färgens hjälp strävar konstnären bortom dukens yta och kan även utmana vår egen tids fixering vid yta och konsumtion.

Curatorer: Viveca Lindenstrand & Patrik Steorn

Copyright © 2016 Thielska galleriet. All rights reserved. 

En rikt illustrerad publikation med texter av Viveca Lindenstrand och Patrik Steorn ges ut i samband med utställningen och säljs i museets butik för 95 kr.

Axel Eriksson