Här är årets program för Stockholms internationella filmfestival

Idag presenteras årets program för den 30:e upplagan av Stockholms internationella filmfestival. Årets Spotlight är “Maffia – organiserad brottslighet”, och det är festivalens mest jämställda program hittills med 40 procent kvinnliga regissörer. Totalt kommer 150 filmer från 60 länder att visas under festivalen som pågår mellan den 6-17 november. 

Festivalen firar 30-årsjubileum och passar på att hylla det franska filmundret. Festivalen invigs med filmen Marriage Story av Noah Baumbach med Scarlett Johansson och Adam Driver i huvudrollerna.

– Vi är oerhört stolta att presentera några av årets bästa filmer på vårt 30-årsjubileum. Vi har fler kvinnliga filmskapare än någonsin tidigare och sätter fokus på vår samtid där organiserad brottslighet har blivit en del av vår vardag, säger festivalchef Git Scheynius.

Inte mindre än 25 franska filmer visas. Däribland det franska Oscarsbidraget Les Misèrables av Ladj LyThe Specials av Olivier Nakache och Éric ToledanoI guds namn av François Ozon och Atlantics av Mati Diop.

Ett urval av filmerna som även kommer att visas är Matthias & Maxime av Xavier DolanThe Souvenir av Joanna HoggThe Farewell av Lulu Wang, The Report av Scott Z. Burns, Ema av Pablo Larraín, Beanpole av Kantemir Balagov, Synonyms av Nadav Lapid, The Lighthouse av Robert Eggers och Guldplamen-vinnaren Parasit av Bong Joon-ho. Mittfilmen är Knives out av Rian Johnson.

Se årets program 2019 på http://tiny.cc/k1iiez

Årets Spotlight-filmer är på temat “Maffia – organiserad brottslighet”. Samtliga filmer skildrar på olika sätt den tid vi lever i idag, och hur den organiserade brottsligheten tog över världen och den vita duken. Bland annat visa Sea of Shadows av Richard Ladkani och Camorrans barn av Claudio Giovannesi, baserad på den världskända Gomorra-författaren Roberto Savianos roman Blodsleken. Se alla årets Spotlight-filmer här: http://tiny.cc/tjnjez

Stockholm Lifetime Achievement Award 2019 går till en av världens mest prominenta skådespelare genom tiderna, Max von Sydow. På 30-årsjubileumet tackar festivalen sin tidigare hedersordförande för lång och trogen tjänst till filmen. Läs mer här: http://tiny.cc/9kjiez

I dagarna tillkännagavs det även att Stockholm Achievement Award 2019 går till den iranska skådespelaren Payman Maadi. Han kommer att motta Bronshästen i samband med den nordiska premiären av Just 6.5, årets mest sedda film på bio i Iran, torsdagen den 14 november kl. 18:00 på Skandia i Stockholm.

Stockholm Visionary Award 2019 tilldelas den franske regissören Céline Sciamma som besöker festivalen med sin senaste film Porträtt av en kvinna i brand med gästande Adèle Haenel i en av huvudrollerna. Prisutdelningen av Bronshästen sker i samband med den skandinaviska premiären av filmen, lördagen den 9 november kl. 16:00 på Skandia i Stockholm.

Vilka övriga regissörer som gästar årets festival, samt när de är tillgängliga för intervjuer hittar ni här: http://tiny.cc/eokiez

Inför presskonferensen tillkännagavs även vilka fem lovande talanger som nominerats till Stockholm Rising Star. Albin Grenholm (Eld & lågor), Emelie Garbers, fd. Jonsson (Aniara), Arvin Kananian (Aniara), Celie Sparre (Lyckligare kan ingen vara och In i dimman) och Freddy Åsblom (In i dimman) är de fem nominerade som har möjligheten att bli morgondagens stjärna.

Mer information om Rising Star finns här: http://tiny.cc/0rjiez

Stipendiet 1 km film är en av Sveriges största kortfilmstävlingar som ger unga filmskapare chansen att nå sina filmdrömmar. Vinnaren får göra en kortfilm som visas på nästa års festival. Vinnaren av 1 km film 2018, Julia Thelin har världspremiär med filmen Lilla Olle som kommer att öppna upp festivalen på galainvigningen den 6 november 2019.

Nominerade till 1 km film 2019: 
Psychic av Tova Mozard 
Jamila av Sophie Vukovic 
Harald Kvists Slag För Frihet av Melina Maraki  
Alltid Oavsett av Kim Sundbeck och Majaq Julen  
Pinnen av Jonatan Etzler och Robert Melo 
Huset av Fanny Rosell 
Ingen Lyssnar av Elin Övergaard  
Iranian Kiss av Bahador Shahidi  
A Legacy of Horses av Annika Karlsson och Jessica Karlsson
Lost in Kyiv av Yana Martsynkevych 

Biljetter till festivalen släpps idag kl. 12:00 på www.stockholmfilmfestival.se

Det går även att köpa biljetter under programreleasefesten ikväll kl. 17:00 – 20:00 på Alma, Nybrogatan 8 i Stockholm.

Festivalcentret kommer vara placerat i Sturegallerian och öppnar idag, den 15 oktober kl. 12:00. Där kommer det finnas möjlighet att köpa medlemskort och biljetter, samt hämta årets filmprogram.

Glöm inte att ansöka om pressackreditering för årets festival här.

Bilder från presskonferensen kommer att finnas tillgängligt på
www.stockholmfilmfestival.se/press under eftermiddagen.

För mer information, pressbilder och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Matti Johansson, presschef
+46 76 811 65 66
press@stockholmfilmfestival.se

Cecilia Oscarsson, pressekreterare
+46 8 677 50 11
pressekreterare@stockholmfilmfestival.se

Stockholms 30:e internationella filmfestival 6-17 november 2019
Stockholms internationella filmfestival startade 1990 och är idag en av Europas främsta filmfestivaler. Under festivalen visar vi 150 filmer från mer än 60 länder. Vi arrangerar också exklusiva förhandsvisningar året om, Stockholms filmfestival Sommarbio i augusti, mobila filmvisningar för barn och unga och Stockholms filmfestival Junior i april.
VI ÄLSKAR FILM!

Om oss

Stockholms internationella filmfestival startade 1990 och är idag en av de främsta filmfestivalerna i Europa. Festivalen äger rum varje år i november med över 200 filmer från mer än 60 länder. Stockholms filmfestival är mycket mer än film i november, bland anat exklusiva förhandsvisningar och Sommarbio – gratis utomhusbio. Stockholms filmfestival Junior, en festival för barn och unga mellan 6 och 19 år, arrangeras varje år i april.