Röhsska museet Katja of Sweden – innovation och mönsterrikedom

 

Klänning från Malmö Mekaniska Tricotfabriks vårkollektion 1969, i mönster Näckros av Sven Fristedt.

4 juni öppnar vandringsutställningen Katja of Sweden på Röhsska museet. Den lyfter fram ett modemärke som nådde internationella framgångar och visar den mönsterskatt som skapades tillsammans med framstående textilkonstnärer.

Med Katja of Sweden lanserade modeskaparen Katja Geiger kläder för kvinnor i farten, yrkesverksamma och kreativa.

– Katjas mönsterrika kläder i lättskötta och bekväma trikåmaterial i enkla snitt lanserades som en motpol till det annars dressade och monokroma modet, säger Maria Carlgren, enhetschef för publika möten på Röhsska museet.

Katja Geiger blev Sveriges första internationellt kända modedesigner, med omslag på världens ledande modemagasin, uppmärksammade modevisningar och en egen avdelning på det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue i New York.

Genererade en mönsterskatt

Röhsska museet vill med utställningen även lyfta den mönsterrikedom som formades av modemärket. Katja Geiger skapade själv mönster men samarbetade även med en rad framgångsrika formgivare och konstnärer som bidrog till att forma klädmärkets unika uttryck. Bland dem kan nämnas Carl Johan De Geer, Sven Fristedt och Maija Isola.

I utställningen visas 40 plagg av Katja of Sweden från 1960-talet som ingår i samlingen från Kulturen i Lund.

Katja of Sweden är producerad av Kulturen i Lund. Röhsska museet visar ett urval från utställningen med ett tillägg av en egen nyproducerad katalog som presenterar den mönsterrikedom som återfinns i Katjas dräkter. Den delas ut gratis i anslutning till utställningen.

Utställningen pågår mellan 4 juni och 23 september 2020.

Alldeles vid Avenyn i centrala Göteborg ligger Röhsska museet. Röhsska museet är sedan det öppnade 1916 Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Här presenteras historiska och samtida design och konsthantverk i tillfälliga och permanenta utställningar. I samlingen ryms konsthantverk, industridesign och mode liksom specialsamlingar av bland annat bokband, affischer, allmogetextiler och japanska träsnitt. Museets föremål berättar om skaparkraft, uttrycksvilja, stilar, moden och konstnärliga ideal under olika epoker och i olika världsdelar.

Röhsska museet är en del av Göteborgs Stads kulturförvaltning. Samfinansierade av Västra Götalandsregionen.

Axel Eriksson