LISA LARSON Vandalorum 22 april — 5 november 2023.

Lisa Larson: "Tiger", gjutet stengods, Gustavsbergs porslinsfabrik, i produktion 1965–1975. Tillhör Lisa Larson. Foto: Alvaro Campo

Lisa Larson: ”Tiger”, gjutet stengods, Gustavsbergs porslinsfabrik, i produktion 1965–1975. Tillhör Lisa Larson. Foto: Alvaro Campo

500px-Lisa_LarsonKonstmuseet Vandalorum visar i år en omfattande utställning med konstnären och keramikern Lisa Larson. Larson är känd och älskad av flera generationer i Sverige, men har också väckt intresse och beundran långt utanför landets gränser.

Lisa Larson (född 1931) har sedan 1950-talet skapat keramik som gått rakt in i hjärtat på miljontals människor. Humoristiska djur, känsligt utförda barnporträtt och kraftfulla kvinnogestalter tillhör hennes återkommande motiv. Vid sidan av unika objekt och serietillverkade föremål visas även prototyper och skisser samt folkkonstföremål som Larson köpt under resor världen över och låtit sig inspireras av. Utställningen bygger på Larsons egna samlingar och innehåller många verk som aldrig tidigare visats. Utställningen formar en berättelse om mer än sju decennier av skapande med en stark kärlek till leran som material.

Utställningen presenterar Larson i helfigur genom ett rikt urval av hennes verk – från träfigurer hon skar som tonåring, till de populära stengodsfigurerna från Gustavsbergs porslinsfabrik, hennes frilansformgivning för olika producenter och de senaste årens designuppdrag för japanska tillverkare. Vid sidan av Larsons egna arbeten innehåller utställningen också verk av konstnärskollegor som hon inspirerats av eller stått nära, bland andra Stig Lindberg, Endre Nemes och Torsten Renqvist. Tillsammans tecknar de en bild av det konstnärliga sammanhang som hon varit en del av.

Utställningen är skapad av Rian designmuseum i samarbete med Vandalorum och genomförs med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Eriwood.

Axel Eriksson