En kock som står i köket och som också skriver böcker – Stefan Ekengren.

I den gastronomiska världen har Sverige skapat vågor med sin innovativa inställning till det nordiska köket. I spetsen för denna kulinariska revolution står Stefan Ekengren, en svensk kock som har fängslat smaklökarna med sin kreativa och moderna tolkning av traditionella svenska rätter.

Stefan Ekengren är född och uppvuxen Stockholm han blev kock hemma i mammas kök i förorten Jakobsberg utanför Stockholm. och hans passion för mat började redan i tidig ålder. Han växte upp i en familj som värdesatte hemlagade måltider och färska ingredienser, och utvecklade en uppskattning för de smaker och tekniker som senare skulle forma hans kulinariska karriär.

Restaurang Hantverket som ligger på Sturegatan  öppnade 2016 och är en livlig mötesplats med kärlek för det äkta mathantverket och med en inredning som genomsyras av äkta material och fina detaljer.

Ekengrens kulinariska filosofi kretsar kring användningen av lokala, säsongsbetonade ingredienser, som han hämtar från närliggande gårdar och producenter. Genom att använda dessa färska, högkvalitativa ingredienser kan han skapa rätter som lyfter fram de unika smakerna i Sverige samtidigt som de tänjer på gränserna för det traditionella nordiska köket.

Förutom sina kulinariska färdigheter är Ekengren också känd för sitt engagemang för hållbarhet. Han har ett nära samarbete med lokala bönder och producenter för att säkerställa att hans ingredienser kommer från ansvarsfulla och etiska källor. Detta engagemang för hållbara metoder har gett honom ett lojalt följe bland miljömedvetna matgäster.

Stefan Ekengren har  tilldelats många utmärkelser,   Restaurang Hantverket har fått utmärkelser från Gulddraken, Årets arbetsplats, samt ett flertal nomineringar och tidigare tilldelades Stefan Ekengren, Gastronomiska Akademiens guldmedalj för utomordentliga insatser för svensk matkultur.

Han har skrivit et antal  Matböcker  boken Potatis Stefan Ekengrens kärleksförklaring till potatis, råvaran som har legat honom närmast hjärtat hela kocklivet.  I boken HÖGTID reder han  ut begreppen kring våra traditionella svenska högtider och ger dig både klassiska och nya recept. Inför varje högtid får du hjälp med planering och förslag på arbetsordningen. Hur långt i förväg går det till exempel att grava laxen, rulla köttbullarna eller baka påsktårtan? Förutom den självklara skinkan och Janssons frestelse till jul finns recept på bland annat laxtartar med kapris och dragon, sellerisallad och finsk kålrotslåda – och en riktigt maffig annandagsmiddag med helstekt kalkon och gräddsky. Boken innehåller totalt cirka 200 recept och är ett referensverk att återkomma till gång på gång.

folkofolk-Stefan-Ekengren-husman

Hans Alexander Gerlaniuspotatis