Johan Petter Johansson J.P.

Johan Petter Johansson J.P. född 12 december 1853, död 25 augusti 1943, ibland kallad JP, var en svensk uppfinnare och industriman. Han uppfann den moderna skiftnyckeln (patent 1891 och 11 maj 1892). Totalt erhöll han över 100 patent.
J_P_Johansson_1940Bild: J. P. Johansson med sitt favoritverktyg och sin favorituppfinning, rörmokartången. I bröstfickan en justerbar skiftnyckel, även den uppfunnen av honom.
Han föddes i Vårgårda i Västergötland, som äldst av sex barn i en torparfamilj. Hans första anställning var som hjälpoperatör på en ångmaskin vid en lokal torvfabrik. Vid 19 års ålder, 1873, lämnade han Vårgårda för att arbeta som rallare i Motala. Efter militärtjänstgöringen 1874 flyttade han till Eskilstuna där han arbetade på Bolinder-Munktells fabrik och 1878 flyttade han till Västerås där han fick anställning på en mekanisk verkstad. Därefter arbetade han som smed på en gård i närheten.
Vid den här tiden hade han fattat ett beslut om att lämna Sverige för USA. Så blev det aldrig, utan han erbjöds istället ett mer uppskattat jobb av sin tidigare arbetsgivare Munktells, och det fick honom att ändra sig.
År 1886 bestämde han sig för att starta eget och flyttade till Enköping där han startade Enköpings Mekaniska Verkstad, som snabbt blev ett framgångsrikt företag. Det var under åren i sin verkstad som han uppfann den justerbara skiftnyckeln och rörmokartången. År 1890 gick B.A. Hjorth & Company med på att distribuera hans verktyg över hela världen under varumärket ”Bahco”. Bahco-verktygen tillverkas fortfarande och har hittills tillverkats i över 100 miljoner exemplar.
Johansson överförde företaget till sin son, *Hannes Brynge, och B.A. Hjorth & Company 1916. Han började experimentera med armatur (elektrisk) och 1919 öppnade han en ny fabrik, Triplex, som tillverkade elektriska pendlar och olika apparater. Han dog vid 89 års ålder efter att ha varit produktiv under större delen av sitt liv.

  • Julius Johannes Brynge, född den 22 november 1888 i Enköping, död där den 6 mars 1972, var en svensk ingenjör och industriman. Han var son till Johan Petter Johansson och far till Gunnar Brynge. Brynge avlade studentexamen i Stockholm 1907 och avgångsexamen vid Kungliga Tekniska högskolan 1910. Han var ingenjör vid Enköpings verkstäder 1912–1932, disponent där 1933–1945 och direktör 1945–1953. Han var styrelseledamot i moderbolaget B.A. Hjorth & Co.

HAG