Barockt i samarbete med Kulturhuset öppnar 5 april

 

I utställningen Barockt samarbetar Nationalmuseum och Kulturhuset Stadsteatern för första gången. Här möter barockens mästare samtida konstnärer som Isaac Julien, Sam Taylor-Johnson och Annika von Hausswolff. Absurda och överdrivna verk ställer frågan om vår barocka värld av idag och hur epoken har påverkat samtidskonsten.

Den 5 april öppnar den gränsöverskridande utställningen Barockt som visar de starka kopplingarna mellan barocken och vår samtid. Precis som på 1600-talet handlar det om en värld i förändring, om rädsla och fascination för det främmande, om religion, livets kretslopp och identitet. Utställningen är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Kulturhuset Stadsteatern där staten och staden möts i en gemensam kultursatsning.

– Samarbetet med Kulturhuset Stadsteatern gör att vi kan visa mer av våra samlingar nu när museibyggnaden är stängd för renovering. Det ger oss möjlighet att nå en ny publik och samtidigt utveckla hur vi själva arbetar och visar konst. Det blir erfarenheter som vi kan ta med oss in i skapandet av det nya Nationalmuseum 2017, säger Berndt Arell, Överintendent Nationalmuseum.

Ur Nationalmuseums samlingar visas verk av Rembrandt, El Greco, Gerrit Dou, Bartolomé Esteban Murillo, David Klöcker Ehrenstrahl, Frans Hals med flera. Några exempel på de samtida konstnärerna är Joana Vasconcelos, Berlinde de Bruyckere, Pierre et Gilles, Tony Matelli, Isaac Julien, Sam Taylor-Johnson, Annika von Hausswolff och Ylva Ogland. Totalt visas mer än 100 verk i utställningen.

Till utställningen finns en app som fungerar som en audioguide. Den innehåller bilder, ljudspår och texter till ett antal utvalda verk. Rösterna i ljudspåren tillhör Gunilla Röör och Niklas Hjulström. Det finns också ett extramaterial med samtal med några av de som har jobbat med utställningen och en intervju med konstnären Ylva Ogland. Tio verk har dessutom en egen audioguide med Albin Flinkas, som riktar sig till barn som är mellan sex och tolv år.

Barockt visas på Kulturhuset Stadsteatern, Galleri 3, från den 5 april till 19 oktober 2014.

Ytterligare information Hanna Tottmar, pressansvarig, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32

Intervjuförfrågningar och pressbilder Moa Abrahamsson Byström, ByströmBalodis, moa@bystrombalodis.se, 070-791 20 00

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.

Axel Eriksson