Forna tiders historieberättare

Svedala 2010-12-01

Den nervpirrande upprymdhet jag fylldes av att få sprätta upp den första kartongen och se resultatet efter flera års arbete var svårt att beskriva denna småkalla juniförmiddag 2010. Boken med titeln ”Forna tiders historieberättare” låg i mina händer och jag fick helhetskänslan.
Forna tiders historieberättare, Ronnie HolmbergNåväl, att få måla, skulptera, skriva, föreläsa, sjunga och spela, allt detta som präglar min tid, tror jag inte ens min far skrothandlaren Stig Holmberg hade en aning om när jag föddes 1950 i sjöstaden Malmö.
– Mitt måleri präglas i huvudsak av mitt stora intresse för mytologi och folktro. Jag ägnar mycket tid åt att förkovra mig, både i böcker, egen forskning och i hörsägen. Att se tavlan i tanken, färdig i sin komposition innan den målas på duk är ett privilegium. Det färdiga resultatet har oftast en medföljande berättelse.
– Att forma en skulptur, bäste läsare, är verkligen en sann fröjd för själen. Att få modellera fram rätt uttryck i ett ansikte i förhållandet till kroppsställningen får mig att dra på smilbandet. De tillfällen då allt är som bäst får min kära hustru Annie utstå min frustation. – Kom, kom får du se! ropar jag från källarregionen. Väl ner kommen utbrister jag med positiv förväntan – Vad tycker du, titta? Då är livet värt att leva.
– Musiken i mitt liv fanns där, inbyggd i modersmjölken. Att få växa upp i en musikalisk omgivning kunde ibland vara påfrestande, som att vid sex års ålder få ett dragspel i knäet med följorden – Du skall bli dragspelets Segovia! Jag fick streck i sång i skolan för jag vägrade sjunga inför publik. Tack och lov ändrades min inställning senare i ungdomsåren. Ett liv utan musikskapande är otänkbart.
– Föreläsning har kommit som en naturlig följd av mina intressen. Nu har jag ett program där jag börjar med Nordisk mytologi, övergår till Folktro för att sedan avrunda det hela med sång och gitarr i en Folkmusikalisk höjdpunkt. Det hela tar ca 1 – 1,5 timma.

Det som ligger mig varmast om hjärtat just nu är två saker, dels att lansera min bok i press, skolor m.m. Det andra är mina nya skulpturdesigner som håller på att växa fram.
Min ovan nämnda bok är baserad på olika nertecknade sägner i folktron. Oftast är de opersonliga och korta. Detta har blivit till en sagobok med lite större och lättläst text där jag låtit min gamla mormor Karolina berätta dessa stora, livfulla och fantasieggande berättelserna för åhöraren och läsaren. En ”året om” bok avsedd från 6 – 106 år med barnasinnet kvar. Rikt illustrerad med mitt måleri. Högläsningar är aktuella just nu. (BILD: jagochboken3.jpg)
Avslutningsvis är det min design där jag låtit mitt glada och humoristiska sinnelag resultera i en serie nya keramikfigurer såsom ”Stepping Rat” Och fler kommer, det lovar jag.

Ronnie Holmberg, Konstnär och författare